dissabte, 12 de desembre del 2009

Le mal catalan - Editorial de LeMonde.fr passada pel Google Translate

Editorial

Le mal catalan

Els catalans de més de 16 anys residents a 168 municipis, és potencialment a 700 000 persones són convidats per un grup d'associacions per decidir el diumenge, desembre 13 per la independència de la seva província.

Organitzada exterior sense l'aprovació de les autoritats, la consulta no té valor jurídic. Encara mostra que en els darrers anys, a causa de la retòrica nacionalista impulsada per les institucions regionals, el moviment independentista ha guanyat terreny a Catalunya. La configuració política inestable de la Generalitat - govern regional - reforça aquesta afirmació. No es necessita molt perquè es produeixi una crisi amb Madrid.

Catalunya no és l'única regió d'Europa Occidental per ser treballat pel desig d'emancipació. A més del País Basc, on la violència d'ETA, afecta la idea de la independència, Flandes - tenen molt en comú amb Catalunya - i Escòcia també es veu temptat a trencar amb el govern central. Aquestes regions tenen en comú tenir amplis poders per administrar els seus propis assumptes. En la seva majoria són reeixits. Llavors per què aspiren a trencar el marc de l'estat?

Evidentment, la participació a Bèlgica, Espanya i Gran Bretanya a la Unió Europea (UE) no va desanimar als nacionalismes regionals en el seu lloc. Al proporcionar a aquestes regions, sotmès a forces centrífugues comú de pau, l'Europa política que els permet considerar alliberar-se de la violència. Canvi de les antigues fronteres ja no és sinònim de conflicte armat d'avui. Finalment, la UE, que proporciona fons a les regions de llarg, no ha fet cap judici de valor sobre les seves temptacions nacionalistes.

L'ampliació dels estats de la UE de la desintegració de la URSS i Iugoslàvia, va donar ales als nacionalistes flamencs i català. I pel fet que aquests nous estats a vegades són molt més petits i econòmicament menys afavorits de les regions riques de l'oest de mirar el mar.

"Per què els eslovens i els letons tenen dret a un Estat i no nosaltres?" Pregunti a la independència de Barcelona i en altres llocs. El reconeixement de la independència de Kosovo ha donat un argument addicional. No és casualitat que Espanya es nega aquesta regió del nou estatut de l'antiga Iugoslàvia. Madrid no és lluny de pensar de jugar amb foc ...

Posted via web from jrosell's posterous

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada